0(312) 216 11 09

ALPARSLAN TÜRKEŞ’İN EKONOMİ ANLAYIŞI VE DOKUZ IŞIK DOKTRİNİNDE EKONOMİ

Doç. Dr. Mehmet GÜNAL

Giriş: Türkeş’in Ekonomik Meselelere Bakışı 

Türk milliyetçilerinin ve Türk dünyasının bilge lideri, Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurucusu Başbuğ Alparslan Türkeş’in doğumunun yüzüncü yılı münasebetiyle kaleme aldığımız bu çalışmamızda Türkeş’in ekonomi anlayışı ve Dokuz Işık Doktrini’nde ekonomi ele alınmaktadır.

Türk milliyetçiliği fikrini kurumsal olarak temsil eden MHP ve kurucusu Türkeş her konuda Türk Devletinin bekasını ve Türk Milletinin refahını esas alan bir anlayışı benimsemiştir. Türkeş’in ve dolayısıyla MHP’nin savunduğu iktisat politikalarının ve çözüm önerilerinin temelinde hep millet realitesi ve milli çıkarlar yatmaktadır. MHP’nin programları, seçim beyannameleri ve diğer belgeleri incelendiğinde, her dönemde Türk Milletini esas alan, toplumcu, çağdaş, bağımsız nitelikte ekonomik, sosyal ve siyasi politika önerileri ortaya koyduğu görülmektedir.

Türk milliyetçilerinin siyasi kurumu olan MHP’nin siyasi, ekonomik ve sosyal konulardaki görüş ve önerilerinin esası, CKMP’den bu yana değişmemiştir. Bu kapsamda MHP’nin kurucusu olan Alparslan Türkeş’in, Türk milliyetçiliğinin ve Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün “fikir babası” olan Ziya Gökalp’in ölümünün 50. yılında yaptığı konuşma çok anlamlıdır. Türkeş bu konuşmasında şöyle diyordu: “Türk milliyetçiliğinin yolu, Ziya Gökalp Bey’den kuvvet alan bir yoldur. Elbette yaşadığımız günler yeni şartlar getirmiştir. Bu yeni şartlara göre prensiplerde bir takım tadiller yapılacaktır. Ama ana temel değişmemiştir: Türkleşmek, İslamlaşmak, muasırlaşmak bugün de değerini muhafaza eden temellerdir...” [1]

Türkeş’in milliyetçilik anlayışımız için söylediği şeyler, ekonomik görüş ve önerilerimiz için de geçerlidir. MHP’nin ekonomiye ilişkin görüşleri de yeni şartlara göre bazı tadilatlara uğrasa da Türk Milletini esas alan temeli değişmemiştir. Aynı şekilde 1967’de kamuoyuna açıklanan “Dokuz Işık Doktrini”nin de esası değişmemiş, zaman MHP’yi haklı çıkarmıştır. Türkiye’nin temel ekonomik sorunları hala aynıdır: “İstihsal (üretim) ve istihlak (tüketim) dengesizliği!”  Yani üretmeden tüketen, istihdam yaratmayan ve ithalata dayalı bir ekonomik yapı mevcuttur.

Kısacası; Alparslan Türkeş’in ekonomik, sosyal ve siyasi konularda 1960’lı ve 1970’li yıllarda geliştirdiği görüşler ve sunduğu önerilerin çoğu bugün de geçerliliğini korumaktadır. Türkeş’in; Türkiye’nin Meseleleri, Dokuz Işık ve Temel Görüşler adlı eserlerinde yer alan ekonomiye ilişkin görüşlerine genel olarak baktığımız zaman en önemli boyutunun milli bir iktisat politikası önermesi olduğunu görmekteyiz.



[1] Alparslan Türkeş, “Türk Milliyetçiliğinin Dayanması Gereken Temeller,” Devlet, 4 Kasım 1974, s.6-7

 
Prof. Dr. Mehmet GÜNAL
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
İİBF İktisat Bölümü
Gece
Gündüz