0(312) 216 11 09

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz 3’üncü enflasyon raporunu açıkladı. Yılmaz, 2006 yılı için enflasyon öngörüsünü yüzde 9,1 ile 10,5 olarak belirtti ve enflasyondaki sapmanın geçici olduğunu vurguladı. 2007 enflasyon öngörüsü ise yüzde 3 ila 6,1.

NTV-MSNBC VE AJANSLAR

Güncelleme: 06:51 ET 28 Temmuz 2006 Cuma

ANKARA - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz 3’üncü enflasyon raporunu açıklarken ekonomik durgunluğa girileceğini düşünmediklerinin altını çizdi. Yıulmaz, “Bugüne kadar enflasyon hedeflemesini, başarısız olduğu için terk eden bir ülke bulunmamaktadır. TCMB enflasyon hedefine yeniden ulaşmak için gereken tedbirleri almıştır ve almaya da devam edecektir” dedi.

 Bütçe gerçekleşmelerinin olumlu seyrini korumasının mayıs ve haziran ayındaki dalgalanmanın risk algılamalarını daha da artırmasını önlediğinin altını çizen Merkez Bankası Başkanı, yurtiçi taleple ilgili olarak da, “Yurtiçi talebin önümüzdeki dönemde ivme kaybedeceği ve büyümenin yılın ikinci yarısında yavaşlayacağı öngörülmüştür” yorumunu yaptı.

“Yılın 2’nci yarısında net dış talepte artışa karşın iç talep yavaşlayacak” diyen Yılmaz, toplam talebin daralacağının, enflasyon düşüşüne katkısının artıracağının öngörüldüğünü belirtti.

‘ULAŞTIRMADA FİYAT ARTIŞLARI MUHTEMEL’
Durmuş Yılmaz enflasyondaki artışta yurtdışı etkenler olarak enerji ve altın fiyatlarında yaşanan artışları saydı.

Özel kapsamlı TÜFE endeksinin nisandan itibaren artış gösterdiğini belirten Yılmaz, önümüzdeki dönemde ulaştırmada akaryakıta bağlı fiyat artışlarının muhtemel olduğuna da dikkat çekti.

“Doğalgaz fiyatlarının 2’nci çeyrekte yüzde 12 artması sanayi kesimi üzerinde maliyet baskısı oluşturacaktır” diyen Merkez Bankası Başkanı, GSYİH’nın büyümesine en büyük katkının ise özel yatırım harcamalarından geldiğinin altını çizdi. Yılmaz, “İkinci büyük faktör ise özel tüketim harcamalarıdır” dedi.

‘CARİ AÇIK ARTIŞINDA TURİZM GELİRLERİ ETKİLİ’
Durmuş Yılmaz, YTL’nin yabancı para birimleri karşısındaki değerinin enflasyondaki düşüşe verdiği desteğin ortadan kalktığını belirtti.

Yılmaz ayrıca, ocak-mayıs döneminde turizm gelirlerinde gözlenen azalışın cari açığın artmasında etkili olduğunun da altını çizdi ve “Merkez Bankası, daha önce olduğu gibi bugün de cari açığın seyrini yakından izlemektedir” dedi.

Merkez Bankası Başkanı, cari açığın GSMH’ye oranının bu yıl 2005’e kıyasla gerilemesinin beklendiğini de sözlerine ekledi.

‘YABANCI SERMAYEDE ARTIŞ BEKLENİYOR’
“Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının da 2005’e göre artması beklenmektedir” yorumunu yapan Merkez Bankası Başkanı, tüketici kredilerinde artış hızının yavaşlamaya başladığının görüldüğünü, önümüzdeki dönemde bu kredilerde artış hızının daha da yavaşlamasının beklendiğini de belirtti.

‘ENFLASYON SONBAHARDA DALGALANABİLİR’
Durmuş Yılmaz, mevsimsel fiyat ayarlamalarından dolayı enflasyonun sonbahar aylarında yeniden dalgalanmasının beklendiğini söyledi. Ancak orta vadeli hedeflerin ulaşılabilir olduğunu da vurguladı.

Yılmaz, önümüzdeki döneme ilişkin dış kaynaklı riskler olarak, petrol fiyatlarının tahmin edilememesi, küresel enflasyon kaygıları ve likidite koşullarındaki bozulmayı gösterdi.

‘UZUN VADELİ DÜŞÜNÜLMELİ’
AB yakınsama sürecinin sürmesi ile yapısal reformların devam etmesinin kritik önem taşıdığını belirten Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz vatandaşlara yönelik olarak ise, “Enflasyonda sapma var ama geçici. Vatandaşlarımız bize inansın ve uzun vadeli düşünsün” yorumunu yaptı.

Ylmaz ayrıca ücret politikasının geriye dönük enflasyona endekslenmemesi gerektiğini, maaş artışlarında gerçekleşen enflasyonun baz alınmasının önemli olduğunu vurguladı.

Durmuş Yılmaz, Yeni Türk Lirası’ndaki ‘yeni’ ibaresinin atılması için çalışmaların başladığını ve ibarenin 1 Ocak 2009 tarihinde kaldırılacağını bildirdi.

Gece
Gündüz